top of page

Ceskoslovensky vlciak on risteytys Karpaattien sutta ja saksanpaimenkoiraa. Risteytys oli alunperin tarkoitettu rajavartijoille ja sotilaalliseen työhön. Mutta rodun vahva yhteys omaan ohjaajaan ei täyttänyt palveluskoiran vaatimuksia. Koirien ohjaajat vaihtuivat usein ja koirat reagoivat siihen voimakkaasti.

 

Tämän rodun sosiaalistaminen on välttämätöntä ja oikeastaan kaiken a ja o. Niinsanottu pentujakso, jolloin koira ottaa vastaan kaiken, on lyhyempi kuin muilla roduilla. Siksi kasvattajan on aloitettava sosiaalistaminen heti pentulaatikolta ja omistajan on jatkettava sitä heti pennun saavuttua kotiin. Pennun kanssa on mentävä ulos tutustumaan uusiin paikkoihin, tilanteisiin, ihmisiin, ääniin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen. Näin on mahdollista tavoittaa vakaa aikuinen koira, joka hyväksyy uudet asiat ja ympäristöt.Tämä rotu luotiin tarkoituksena käyttää sitä sotilastyössä ja nuo merkit näkyvät rodun luonteessa tänäkin päivänä. Nämä ovat koiria, joilla on vahva temperamentti ja se voidaan havaita jo pentuna. Monesti uudet omistajat saattavat pyytävät apua, kun koiraa ei ole helppo käsitellä tai kun pentu puolustaa leluja tai ruokaa. Resurssiaggressiivisuus on siis yleistä. Nämä asiat voidaan välttää ja / tai ratkaista kovalla työllä ja omistautumisella, jolloin saavutetaan positiivisia tuloksia.


Csv:t ovat rohkeita ja itsenäisiä, sekä osoittavat yleensä puolustusta perhettään ja kotiaan kohtaan. Joissakin tapauksissa ne voivat olla jonkin verran epäileviä tai varautuneita uusista tilanteista tai ihmisistä, mutta uteliaisuutensa ja sosiaalistuttamis työn ansiosta varautuneisuus saattaa kadota. Rotu on hyvin aktiivinen, ne tarvitsevat aivotyöskentelyä ja liikuntaa. On erittäin suositeltavaa harrastaa jotain lajia näiden kanssa. Nämä koirat luovat erittäin vahvan yhteyden omaan omistajaansa. Ja sen vuoksi on myös erittäin suositeltaavaa alkaa opettaa koiralle yksin oloa siitä hetkestä lähtien, kun pentu saapuu kotiin jotta vältyttäisiin eroahdistukselta.


Rodun älykkyys ja kiinnostus  ympäristöään saattaa yllättää kokeneenkin koiraharrastajan. Lähes kaikki tämän rotuiset koirat keksivät miten avata ovet, ikkunat, vivut, nupit ja jopa miten käännetään avaimia tai avataan "koiravarmoja" laatikoita. Unohtamatta jääkaapin ovea ja pakastinta.. Csv:t eivät koskaan kyllästy uusien asioiden tutkimiseen. Ikävystyminen/tylsistyminen yksin olon aikana voi siis herkästi saada csv;n keksimään viihdykettä itselleen. Kuten lähteä  itsenäiselle lenkille, tai remontoida kotia oman näköisekseen. Kengät, kaukosäätimet, ovet, pöydän jalat, verhot; ne ovat csv:lle hauskoja puruleluja jos se sille päälle sattuu.


Kun sekä urokset että nartut kypsyvät, heistä tulee yleensä dominoivia samaa sukupuolta olevia kohtaan. Nartut saattavat olla jonkin verran sallivampia ja rauhallisempia. Mahdollinen dominointi esiintyy erityisesti vieraita koiria kohtaan. Tämä muutos rauhallisesta ja vieraanvaraisesta koirasta dominoivaan voi käydä yhtäkkiä, kuin yhdessä yössä.


Csv:t ovat hyviä monessa harrastuksessa. Kuten canicross, toko, etsintä jne. Rodun ominaisuuksien vuoksi on otettava huomioon, että harjoitusten on oltava hauskoja, vaihtelevia ja lyhyitä. Jos samaa harjoitusta jatketaan tai toistetaan paljon, rodulla on taipumus kyllästyä. 

Rotu sopii aktiiviselle henkilölle, jolla antaa paljon aikaa, rakkautta ja kärsivällisyyttä joka päivä, koko elämän ajan. Csv osaa rauhoittua ja olla myös kynnysmattona kotona perheen ollessa läsnä, mutta on aina valmis sillä sekunnilla vaikka kiipeämään Everestille kanssasi kun nouset itse sohvalta.. on turha luulla että saisit tehdä mitään rauhassa ilman että ne ovat tietoisia missä ja minne menet.

bottom of page